Passion för lärande september 2021: Gott Nytt Pirrår!

Varmt välkommen till ett nytt lärår på Täby Enskilda! 

Faktum är att jag dristar mig till att säga “Gott Nytt Pirrår!” Ja, augusti och september är i sanning en nystart i normala fall för de allra flesta – extra mycket så i dessa pandemitider. En nystart, inte bara för skolmänniskor. Även om kalenderåret inleds med januari är nog ändå sensommar och tidig höst att betrakta som tiden för omstart för de allra flesta. I vårt land tenderar många av oss att speciellt se fram emot en tids ledighet under sommaren. När den sedan lider mot sitt slut och vardagsverkligheten gör sig påmind är det bara att gilla och omfamna läget. Kortbyxa av och långbyxa på!

Pirret då? Den nödvändiga och smått elektriska kryddan som gör att livskänslan förhöjs. Nervositet, kärlek, spänning och det nya, oförutsedda. Allt ger oss ilningen och kittlingen. För den som börjar på en ny skola, som elev eller personal, i en ny klass eller en ny årskurs, kommer pirret så att säga på köpet. Det går inte att komma undan. För den som återvänder till “det nya året” under mer bekanta betingelser finns pirret nog där ändå. Förhoppningsvis.

Pirret ger energi. Nervositeten, den otyglade kraften, är en eftersträvansvärd inspirationskälla som hjälper oss att hålla slentrianen stången. Vi som jobbar i skolans värld får mycket gratis vad gäller pirr. Det alldeles oaktat om vi är nya som medarbetare eller har aldrig så lång erfarenhet. Alla människor, kontakter, tankar, känslor, idéer och härligt småkaosiga situationer som kan uppstå gör det omöjligt att helt komma undan pirret, den härliga anspänningen. Den här lärårsstarten har varit extra pirrig och smått euforisk. Förra veckan var första veckan sedan mars 2020 som vi hade alla våra elever på plats! Glädjen var inte att ta miste på! (Ja, lugn, bara lugn. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, I synnerhet de som präglas av rimlighet och verklighetsförankring.) 

Men alla har inte den förmånen att jobba med barn och tonåringar. Sannolikt blir det då desto viktigare att komma åt sitt eget och inre pirr. Utmaningar är ju ofta något nytt, något obekant och outforskat. Något som kräver nya grepp, mod och kanske även innebär en portion risktagande. Då kommer ju pirret per automatik. Men det finns också en utmaning i att möta något bekant, att hemtamt föra sig i arbete, i studier eller i privata sammanhang utan att hemfalla till autopiloten, slentrianen som trubbar av och gör att tillvaron tappar färg och märg. Att påminna sig om vikten av att oftare se saker med nya ögon och förundras över även de enklaste och mest självklara i tillvaron. Det kan handla om att kanske inte detaljplanera för mycket. Att förvisso vara förberedd inför olika situationer, men inte med ett för starkt kontrollbehov som fundament. Då finns risken att vi inte längre är mottagliga för intryck och tankar från vår omvärld. Impulser som måhända känns som att de går på tvärs med vad vi redan planerat, men som kanske faktiskt hade kunnat innebära nya perspektiv och oanade möjligheter om vi bara varit öppnare och mera närvarande i stunden. Att planera bort pirret blir kontraproduktivt och riskerar att göra att vi inte lär oss något nytt. Där vill vi förstås inte hamna.

Även om det ibland kan kännas lite tungt att lärandet faktiskt aldrig tar slut är det främst en välsignelse. Att lära är att släppa sargen. Att utvecklas är att göra det oprövade. Att utforska, ta reda på, inte nöja sig med att tro. Att göra tokigt, analysera och gå tillbaka till ritbordet. Ny skiss, nya försök. Nya möjligheter till nytt pirr. Tänk vad trist livet skulle vara utan det kittlande pirret! 

Välkomna, alla elever, vårdnadshavare och medarbetare till ett nytt, pirrigt lärår på Täby Enskilda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s